Tento bramborový nákyp s masovými kuličkami je opravdovým útěšným jídlem, které je vynikající zejména v chladných a šedivých zimních dnech.
Tento nákyp spojil tři oblíbené ingredience v jednom pokrmu: brambory, masové kuličky a sýr. Výsledek: vydatný nákyp s bramborami a masovými kuličkami, který teď bude určitě k dostání častěji. Ten správný recept najdete zde.
Bramborový nákyp s masovými kuličkami je skvělé jídlo pro celou rodinu.
Hledáte něco chutného, co má velký potenciál stát se vaším novým oblíbeným jídlem? Pak určitě vyzkoušejte tento bramborový nákyp s masovými kuličkami. Skládá se z několika složek, které tvoří komfortní jídlo. Základem je vrstva brambor. Dále jsou zde pikantní masové kuličky a smetanová omáčka. Nakonec se vše zapeče se sýrem do křupava.
Chcete-li připravit nákyp, nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Poté je vařte v hrnci s osolenou vodou asi deset minut, dokud nejsou al dente. Mezitím oloupeme cibuli a česnek, nakrájíme je na malé kousky a poté je smícháme s mletým masem, vejcem, strouhankou, mletou paprikou, solí a pepřem, aby vznikla homogenní hmota, ze které tvoříme malé karbanátky. Poté je osmažíme na pánvi s olejem, dokud na povrchu nezezlátnou. Později budou hotové, když je zapečeme v troubě.
Omáčka ještě chybí. Na tu smícháme v hrnci smetanu, mléko a mouku. Přidáme hořčici a vše dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Směs krátce povaříme, dokud mírně nezhoustne. Poté můžete nákyp sestavit.
Vymažte formu na pečení máslem a vložte do ní první vrstvy brambor. Poté na ně rozložte masové kuličky. Potřete je omáčkou a vše posypte strouhaným sýrem. Nyní by se měl bramborový nákyp s masovými kuličkami jen zapéct v troubě asi 25 minut, dokud sýr nebude zlatohnědý a křupavý.
Bramborový nákyp s masovými kuličkami
Doba přípravy25minut Min.
Celkový čas55minut Min.
porce4
Ingredience
Na nákyp:
- Potřebujete: 600 g brambor
- 1 lžička soli
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 400 g smíšeného mletého masa
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- Smetana: 200 ml smetany
- 100 ml mléka
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 lžička hořčice
- 1 špetka muškátového oříšku
- Sůl a pepř
Na náplň:
- Potřebujete: 150 g strouhaného sýra gouda nebo ementál.
- 2 lžíce nasekané petrželky
příprava
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Uvařte je v mírně osolené vodě do měkka, asi 10 minut. Scedíme je a necháme trochu odpařit.
- Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Mleté maso smíchejte s cibulí, česnekem, vejcem, strouhankou, paprikou, solí a pepřem. Ze směsi vytvarujte malé kuličky.
- Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a masové kuličky osmažíme ze všech stran dozlatova.
- V hrnci smíchejte smetanu, mléko a mouku. Přidáme hořčici a omáčku ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Nechte ji chvíli povařit a míchejte, dokud mírně nezhoustne.
- Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev). Vymažte zapékací misku a vložte do ní plátky brambor. Na ně naaranžujte masové kuličky a rovnoměrně je přelijte omáčkou.
- Zapékací misku bohatě posypte strouhaným sýrem a pečte asi 20-25 minut, dokud sýr nezíská zlatohnědou barvu a nebude křupavý.
- Před podáváním posypte nákyp nasekanou petrželkou a vychutnejte si ho teplý.